جستجو :
اَللّهُمَّ كُنْ لِوَلِيِّكَ الْحُجَّةِ بْنِ الْحَسَن صَلَواتُكَ عَلَيْهِ وَ عَلى آبائِهِ في هذِهِ السّاعَةِ وَ في كُلِّ ساعَةٍ وَلِيّاً وَ حافِظاً وَ قائِداً وَ ناصِراً وَ دَليلاً وَ عَيْناً حَتّى تُسْكِنَهُ أَرْضَكَ طَوْعاً وَ تُمَتِّعَهُ فيها طَويلاً
امروز: ۱۴۰۴ شنبه ۲۲ تير


 
  • پیام در پی یاوه‌گویی‌های اخیر رییس جمهور آمریکا-28/3/1404
  • پیام درپی حملات وحشیانهٔ رژیم صهیونیستی به جمهوری اسلامی ایران-23/3/1404
  • درس اخلاق؛ انسان در قرآن، جلسۀ پانزدهم: مقایسۀ تحلیلی «مدح» و «ذمّ» انسان در قرآن
  • عرضه آثار معظّم‌له در نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران
  • پيام تسلیت دفتر در پى حادثۀ انفجار در بندر شهيد رجايى۱۴۰۴/۲/۷
  • درس اخلاق؛ انسان در قرآن، جلسۀ چهاردهم: مذمّت انسان در قرآن/2
  • پيام در پى ارتحال آيت‌الله سيد محمد رضا حسينى جلالى
  • پيام تسلیت در پى درگذشت عالم بزرگوار آيت‌الله آقاى حاج سيّد مرتضى مستجابى«رضوان‌الله‌عليه»
  • پيام به چهارمین اجلاس ملّی مهدویّت و انقلاب اسلامی - 1403/11/20

  • -->

    احکام امانت، عاریه و رهن

    مسأله: امانت، آن است که انسان، مال خود را برای حفظ و نگهداری نزد دیگری بسپارد و عاریه، یعنی سپردن مال به دیگری برای اینکه او از آن مال به صورت رایگان استفاده کند.

    مسأله: امانت و عاریه از عقود جايز است و طرفین هر وقت بخواهند می‌توانند فسخ کنند، مگر اینکه آن فسخ ضرری به همراه داشته باشد. مثل اینکه یکی از طرفین در مسافرت باشد و دیگری بخواهد عقد امانت را فسخ کند و یا کسی با لباس عاریه به مجلسی رفته و صاحب لباس در وسط مجلس بخواهد آن لباس عاریه‌ای را پس بگیرد.

    مسأله:  اگر امانت و عاریه تلف شد ضمانت ندارد، مگر کوتاهی در حفظ یا زیاده روی در استفاده باشد یا شرط ضمان کنند که به آن عاریۀ مضمونه می‌گویند.

    مسأله:  اگر بچّه یا سفیه، مالی را امانت یا عاریه داد، نمی‌شود از آن استفاده کرد. و حفظ و برگرداندن آن لازم است و اگر کسی آن مال را بر نگرداند و تلف شد، گرچه کوتاهی نکرده باشد، ضامن است.

    مسأله: اگر صاحب مال یا امانت‌دار یا کسی که عاریه کرده، بمیرد، امانت و عاریه باطل می‌شود و ورثه هرچه زودتر باید امانت یا عاریه را به صاحبش برگردانند.

    مسأله: اگر امانت‌دار یا عاریه کننده احتمال خطر بدهد، نظیر اینکه خانۀ او ناامن شود و یا احتمال مرگ در خود بدهد، باید هرچه زودتر امانت یا عاریه را پس بدهد یا لااقل گوشزد کند یا شاهد بگیرد و اگر کوتاهی کرد و تلف شد، ضامن است.

    مسأله: رهن آن است كه بدهكار مقدارى از مال خود را نزد طلبكار بگذارد كه اگر طلب را او ندهد، طلبش را از آن مال به دست آورد.­ و نمی‌تواند مال شخص ديگر را گرو بگذارد، مگر اينكه با اجازة او باشد.

    مسأله: اگر بدهکار در وقت مقرر و پس از مطالبۀ طلبكار، بدهی خود را نپردازد، طلبكار مى‏تواند با اجازۀ حاكم شرع، مالى كه گرو برداشته را بفروشد و طلب خود را بردارد.

    مسأله: اگر خانه‌‏اى را مثلاً در مقابل وامى رهن بدهند و در ضمن رهن شرط كنند كه صاحب خانه اجازۀ تصرّف در آن خانه را با عوض يا بدون عوض، به وام دهنده بدهد، مانعى ندارد.

    احکام
    اخلاق
    اعتقادات
    اسرار حج
    مناسک حج
    صوت
    فيلم
    عکس

    هر گونه استفاده از مطالب این سایت با ذکر منبع بلامانع می باشد.
    دفتر مرجع عاليقدر حضرت آية الله العظمى مظاهری «مدّظلّه‌العالی»
    آدرس دفتر اصفهان: خيابان عبد الرزاق – کوی شهيد بنی لوحی - کد پستی : 99581 - 81486
    تلفن : 34494691 -031          نمابر: 34494695 -031
    آدرس دفتر قم :خیابان شهدا(صفائیه)- کوی ممتاز- کوچۀ شماره 1(لسانی)- انتهای بن‌بست- پلاک 41
    تلفن 37743595-025 کدپستی 3715617365