جستجو :
اَللّهُمَّ كُنْ لِوَلِيِّكَ الْحُجَّةِ بْنِ الْحَسَن صَلَواتُكَ عَلَيْهِ وَ عَلى آبائِهِ في هذِهِ السّاعَةِ وَ في كُلِّ ساعَةٍ وَلِيّاً وَ حافِظاً وَ قائِداً وَ ناصِراً وَ دَليلاً وَ عَيْناً حَتّى تُسْكِنَهُ أَرْضَكَ طَوْعاً وَ تُمَتِّعَهُ فيها طَويلاً
امروز: ۱۴۰۳ شنبه ۱۴ مهر


 
  • پيام تسلیت در پى شهادت حجت‌الاسلام والمسلمين سيدحسن نصرالله
  • پیام در پی جنایات اخیر رژیم صهیونیستی در لبنان
  • پيام تسلیت در پی حادثۀ اندوهبار معدن طبس
  • پيام تسلیت به مناسبت ارتحال حضرت آيت‌الله محفوظى«رضوان‌الله‌عليه»
  • پیام خطاب به حضرت آیت‌الله العظمى شبيرى زنجانى«دامت‌بركاته‌الشّريف»
  • پیام به نشست نکوداشت علّامۀ مجلسی«قدّس‌سرّه‌الشّریف»
  • درس اخلاق؛ انسان در قرآن، جلسۀ یازدهم: هدف از خلقت انسان(5)
  • پیام در پی شهادت جناب آقای اسماعيل هنيّه«رحمة‌الله‌علیه»
  • درس اخلاق؛ انسان در قرآن، جلسۀ دهم: هدف از خلقت انسان(4)

  • -->

    / اخلاق و جوان/جلد اول / فصل سوم: ازدواج
    مهريه‌هاي سنگين

    مانع بزرگ ديگري كه بر سر راه بسياري از جوانها قرار دارد و با كمال تأسف، سير صعودي هم دارد، مهريه‌هاي بالا و خارج از حد معمول و معقول بين خانواده‌هاست. وجود مهريه و صداق در ازدواج، اگر چه ضروري، لازم و نشانه مهر و محبّت و صداقت شوهر است و شارع مقدس هم آن را امضاء فرموده است، ليكن مي‌بايست در يك حد متناسب و متعارفي باشد تا ضمن عمل به اين سنت حسنه، باعث انحراف و بدعت هم نگردد.

    آنها كه گمان مي‌كنند هر چه ميزان مهريه سنگين‌تر باشد، پسر يا دختر جوان را به يك زندگي سالم و آرام ملتزم‌تر مي‌سازد و مي‌تواند پشتوانه يك ازدواج خوب باشد، در حقيقت به خطا رفته و نظري پوچ و باطل را پذيرفته‌اند، زيرا تجربه‌ نشان داده است كه اگر خداي ناكرده بين دختر و پسري ناسازگاري اخلاقي پيدا شد و زندگي واقعاً برايشان مشكل و غيرقابل تحمل گرديد، آنها به هر قيمتي كه باشد، خود را از قيد آن خلاص خواهند كرد و حاضر به ادامه ی آن نخواهند بود. بنابراين مهريه ی زياد، نه تنها در اسلام پيشنهاد نشده، بلكه مورد مذمت هم قرار گرفته است.

    پس اگر به راستي چنين است كه مهريه زياد مورد رضايت شارع مقدس نيست و نمي‌توند مايه استحكام خانواده و پيوند زن و شوهر گردد، چگونه مي‌توان به اين منظور دست يافت و راه‌حل اين مشكل چيست؟

    دو ويژگي اساسي براي يك خواستگار

    پيامبر گرامي اسلام(ص) براي رسيدن به يك زندگي سالم و آرام و پشتوانه محكم و استوار، راهي روشن و اسان را در پيش پاي خانواده‌ها مي‌گذارند و آنها را از سرگرداني و آن همه مشكلات رها مي‌سازند.

    رسول خدا مي‌فرمايند: اگر جواني به خواستگاري دختر شما آمد كه دو خصلت و خصوصيت در او جمع بود يكي دينداري و ديگري اخلاق، بدون بهانه دخترتان را به ازدواج او در آوريد، او را به دامادي بپذيريد و دست رد بر سينه ی او نزنيد.

    سپس حضرت، زنگ خطر را به صدا در مي‌آورند كه اگر چنين نكرديد، يعني اگر به دنبال اخلاق و ديانت كه دو ركن اصلي در استحكام خانواده است نبوديد و خود را به يك سري خرافات خود ساخته از جمله مهريه زياد و پايبند نموديد و به اين وسيله دختر در خانه ماند و پسر از داشتن همسر محروم شد، آن وقت است كه ديگر فتنه و فسادي بزرگ، دامنگير همه مي‌گردد، و مي‌بينيم كه الان هم كم و بيش اين فساد بزرگ در اثر ازدواج نكردن دخترها و پسرها پيدا شده و بلاي جامعه گرديده است [1].

    از امام حسين(ع) نيز نقل است كه فرمودند: براي دخترتان همسري متدين و انساني با ايمان برگزينيد، زيرا كه اگر او دخترتان را دوست بدارد، چه بهتر، اين دوستي او را به خوبي كردن به همسرش وا مي‌دارد.، و اگر او را دوست نداشته باشد، باز دينش او را به احسان و نيكي امر مي‌كند، و اين يك تفاوت بنيادي و اساسي بين يك جوان متدين و يك فرد لاابالي و بي‌دين است.

    پس باز بر اين نكته اشاره مي‌كنيم كه زيادي مهريه، نه در نظام ارزشي اسلام مايه ی مباهات و افتخار است كه نكبت و شومي را به همراه دارد، و نه مي‌تواند بناي حساس و ظريف خانواده را پايه و پشتوانه محكم و قابل اعتمادي باشد.

    تذكر دو نكته

    با اينكه امروز مشكل مهريه به مانعي بزرگ بر سر راه ازدواج مبدل شده و مي‌بايست بيشتر و مفصل تر درباره ی آن بحث شود، ليكن براي رعايت اختصار فقط چند نكته را تذكر مي‌دهيم و از آن مي‌گذريم:

    تذكر اول اينكه: اگر كساني مهرالسنه ی را به عنوان مهريه دخترشان مي‌پذيرند، ديگر آن را آميخته با خواهشهاي خودشان نكنند، چنانكه امروزه در خيلي از خانواده‌ها رسم شده است كه مي‌گويند: مهرالسنه به اضافه فلان مقدار پول يا اين تعداد سكه. اين يك نحوه خود را گول زدن و فريب دادن است و جمع بين اين دو معنا ندارد.

    دوم اينكه: ممكن است افرادي بگويند كه مهريه كم باعث سوءاستفاه بعضي از مردان و به وجود آمدن مسئله تعدد زوجات، افزوني آمار طلاق و يا شهوترانيها، ناسازگاريها و امثال اينها مي‌شود. در جواب بايد گفت كه اگر ما سفارش پيامبر اسلام(ص) را رعايت كنيم،‌ ديگر زمينه‌اي براي سوء‌استفاده باقي نمي‌ماند، زيرا رسول‌اكرم فرمودند: مهريه كم اما داماد با اخلاق، مهريه اندك ولي شوهر متدين و با ايمان[2].

    لذا راه اساسي براي استحكام خانواده، خوش‌اخلاقي و دينداري جوان است نه مهريه زياد و مسائلي از اين قبيل كه در مباحث بعدي به بعضي از آنها اشاره خواهيم كرد.



    [1]ـ اذا جائكم من ترضون خلقه و دينه، فزوجوه و الا تفعلوه تكن فتنه في‌الارض و فساداً كبيرا، كافي / ج5، ص347، ح3.

    [2]ـ كافي / ج5، ص347، ح3.

    چاپ
    احکام
    اخلاق
    اعتقادات
    اسرار حج
    مناسک حج
    صوت
    فيلم
    عکس

    هر گونه استفاده از مطالب این سایت با ذکر منبع بلامانع می باشد.
    دفتر مرجع عاليقدر حضرت آية الله العظمى مظاهری «مدّظلّه‌العالی»
    آدرس دفتر اصفهان: خيابان عبد الرزاق – کوی شهيد بنی لوحی - کد پستی : 99581 - 81486
    تلفن : 34494691 -031          نمابر: 34494695 -031
    آدرس دفتر قم :خیابان شهدا(صفائیه)- کوی ممتاز- کوچۀ شماره 1(لسانی)- انتهای بن‌بست- پلاک 41
    تلفن 37743595-025 کدپستی 3715617365